onsdag 2 mars 2011

Vardagsrummet

Då var det redan onsdag igen gott folk! Herregud vad veckorna springer iväg! Tänkte ge en ordentlig bildkavalkad på vårt vardagsrum, hade inte så många bilder på hur det såg ut innan vi började riva men desto fler från under tiden vi renoverade det! Ni får ursäkta att en del av bilderna är av kass kvalitet men de är tagna med mobilen så det är därför.. :P

Här är då vardagsrummet, sett från köket. De gamla 60-tals kornischerna har monterats ner och står där så fint i hörnet. Nu ligger de uppe på vinden... Man ser även buntarna av gamla elkablar som vi har rivit ner och de gamla skugglisterna från sovrummet. Skugglisterna spacklades och målades om sen åkte de upp igen.



Har här vi rivit ner tapet och masonitskiva från väggen mot hallen. Där hittade vi lite smått och gott, en del har vi sparat och en del har vi gipsat för. Det vita på bilden är murstocken som varit igenmurad och övertapetserad i x antal år. Den knackade vi sedan fram med hammare - inte ett jobb för den som inte gillar damm..... ;)

Här är vår lilla skatt - timmerväggen, som nästan varenda person som kommit och hälsat på oss blivit lite smått förälskad i. :) Här är den precis framtagen, när vi rivit ner det som satt framför så hittade vi flera lager av gamla tapeter och tidningspapper daterade till 1908! Vi provade flera metoder för att få bort allt detta från väggen men det enda som funkade var en dänkflaska med lite diskmedel i, små spackelspadar och så var det bara att börja skrapa i ett hörn. Det tog tid och vi turades åt i omgångar och till slut var allt borta. Då såptvättade jag hela väggen med en rotborste sen var det klart! Det blev så himla fint!!

Här är den andra väggen efter att vi har knackat fram muren.


Det här hittade vi under plastmattan, och under dessa masonitskivorna fanns ett trägolv, som troligtvis är lika gammalt som resten av denna delen av huset - från mitten av 1800-talet. Huset kallades då tydligen för smörkoppen, ganska gulligt tycker jag.. =) På dessa bilder har även rörmokaren varit här och tagit bort elementen, elr ja han tömde systemet på vatten och Fredrik bar ut elementen.

Här har vi gipsat väggarna och jag har börjat spackla, timmerväggen är färdig och golvsockeln är målad. Tror att vi även har målat taket och taklisterna med på denna bilden. Även fönstrena målades.

Spackelspannen och spackelspadarna ligger redo! :)

Här har vi gipsat över en del av timret på denna väggen, det var mycket dividerande fram och tillbaka innan vi bestämde oss för vad som skulle vara kvar, jag tycker det blev kanon! :)
Här ska vi börja tapetsera! Trägolvet har också kommit fram!

Här målar Fredrik(!) dörrfodret. Först slipade vi bort så mycket ni kunde av betsen sen grundmålade vi med en oljefärg två ggr, sen målade vi med en specialfärg som skulle hindra betsen från att "blöda" igenom om göra den vita färgen gul. Sen efter det strök vi två ggr till med en blank dörrfärg. Så fem strykningar bara, tre dörrfoder och en dörr... Gissa om man var trött på att måla sen?!

Här börjar det att ta sig! Mamsen och Magni håller koll på läget! :)
Här har muraren Lars varit i farten och slammat murstocken som jag sedan målade med en vit silikatfärg (specialfärg för mur).



Här är vi nyinflyttade! :) Sedan denna bilden har vi skaffat ett nytt soffbord, det har även kommit upp en hel del på väggarna.

Närbild på muren. Så småningom ska det stå en tälgstenskamin här. :)

Det blir nog denna från Contura.

Ganska crappy bild på timmerväggen men det var den bästa jag hade. :) Snart så ska vi införskaffa en ny tv-bänk! Den vi har är Fredriks syrras gamla.. Den har hängt med sen vi flyttade ihop och har gjort sitt kan man säga.. ;)

Valet står mellan dessa två, vilken tycker ni är snyggast?

Det som vi inte har gjort vid i vardagsrummet än är golvet. Det ska isoleras ovanifrån, vilket innebär att man borrar hål i glovet ungefär varannan meter och blåser ner lös isolering. Sen ska golvet slipas och vitsåpas! Det kommer att bli så himla fint tror jag! :) Den som väntar på något gott... Så länge ligger det trasmattor kors och tvärs över hela golvet så vi inte ska frysa om fossingarna! :)

Kram Isabelle

1 kommentar: